Burdur Yangın Tesisatı – Burdur Doğalgaz Tesisat | Birtek Grup | 0 248) 325 33 31
Bir yangın tesisatı tasarlarken, mülkte potansiyel olarak meydana gelebilecek yangın türünü dikkate almak önemlidir. Örneğin, bina orman yangınları için yüksek riskli bir bölgede bulunuyorsa, yangın tesisatı bu tür yangınlara karşı koruma sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır.
Bir yangın tesisatı kurulumu karmaşık bir proje olabilir ve gereken belirli sistem tipini kurma deneyimine sahip kalifiye bir yüklenici ile çalışmak önemlidir. Bazı durumlarda, yangın tesisatı yerel su kaynağına bağlanması gerekebilir, bu da ek planlama ve izinler gerektirecektir.
Yangın tesisatı kurulduktan sonra, düzgün çalıştığından emin olmak için düzenli olarak test edilmesi önemlidir. Sistemin düzenli bakımı da iyi çalışır durumda tutmak için önemlidir.
Bazı kullanıcıların yangın tesisatını umursamadığını görebiliyoruz. Maliyeti düşük tutmak için bazı hizmetlerden kaçınmak istiyorlar, ancak yangın tesisatı bir kez gerekli olacağı ve o sırada mükemmel çalışması gerektiği unutuluyor.
Yangın Sistemi Nasıl Yapılır?
Yangın tesisatı yapılmadan önce binanın durumu incelenir ve binaya uygun yangın tesisat projesi çizilir. Su kaynağı ve yangın dolaplarının yerleri belirlenir.
Kurulum onayı alındıktan sonra kurulum başlar. Belirlenen sıraya göre borular yerleştirilir ve projeye göre yangın dolapları kurulur.
Kurulum sırasında binanın mevcut yapısına zarar vermemeye özen gösterilir. Kurulum tamamlandığında fonksiyon testi yapılır ve bina sahibi sistemin kullanımı hakkında bilgilendirilir.
1. Aşama
Yangın tesisatı yapılmadan önce binanın durumu incelenir ve binaya uygun yangın tesisat projesi çizilir. Su kaynağı ve yangın dolaplarının yerleri belirlenir. Kurulum onayı alındıktan sonra kurulum başlar. Belirlenen sıraya göre borular yerleştirilir ve projeye göre yangın dolapları kurulur.
Kurulum sırasında binanın mevcut yapısına zarar vermemeye özen gösterilir. Kurulum tamamlandığında fonksiyon testi yapılır ve bina sahibi sistemin kullanımı hakkında bilgilendirilir.
Montaj tamamlandıktan sonra yıllık bakım programı hazırlanır ve uzman kadromuz tarafından periyodik bakımlar yapılır.
Yangın tesisatı hakkında daha fazla bilgiyi bloğumuzdan alabilir veya bizi arayabilirsiniz.
2. Aşama
Yangın tesisatı, yangının yayılmasını durdurmaya yardımcı olan farklı malzemelerden yapılmıştır. Bu malzemelerden bazıları şunlardır:
• Sprinkler: Sprinkler, yangın söndürme sistemlerinin en yaygın türlerinden biridir. Yangını söndürmek için su kullanarak çalışırlar.
• Yangın Söndürücüler: Yangın söndürücüler, küçük bir yangını söndürmek için kullanılabilecek taşınabilir cihazlardır.
3. Aşama
• Yangın battaniyeleri: Yangın battaniyeleri yangına dayanıklı malzemeden yapılmıştır ve küçük bir yangını boğmak için kullanılabilir.
• Duman dedektörleri: Duman dedektörleri, dumanın varlığını algılayan ve insanları yangına karşı uyarmak için alarm çalan cihazlardır.
• Karbon monoksit dedektörleri: Karbon monoksit dedektörleri, karbon monoksit varlığını algılayan ve insanları yangına karşı uyarmak için alarm çalan cihazlardır.
• Yangın alarm sistemleri: Yangın alarm sistemleri, insanları yangından haberdar etmek ve binayı tahliye etmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
yangin-tesisati-malzemeleri-bursa-08-_1191841.jpg
Yangın Tesisatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yangına sebep olan üçlü; yanıcı madde, enerji, oksijen olarak söyleyebiliriz. Tabi bunlara sebep olan bir madde olarak dikkatsizlik de diyebiliriz.
4 sınıf yangın vardır. Bunlar;
• A Sınıfı: Katı ve organik madde yangınları
• B Sınıfı: Yanıcı sıvı yangınları
• C Sınıfı: Yanıcı gaz yangınları
• D Sınıfı: Metal yangınları
Yangın sistemi yapılacak en önemli şey yangının bu üçüne ulaşmasını engellemektir. Çünkü yangın bu üçüne ulaşırsa kontrol altına almak ve söndürmek çok zor olacaktır. Bu yüzden;
• Bir yangın sistemi yapılması gereken ilk şey, ısıyı ve elektriği iyi iletmeyen malzemeler kullanarak yangının yayılmasını önlemektir. Örneğin, bu amaçla asbest kullanılır.
• Yapılması gereken ikinci şey, yangın durumunda oksijenin birikmemesi ve yangının yayılmaması için havalandırmanın sağlanmasıdır.
• Yapılması gereken üçüncü şey, kolay alev almayan ve çabuk alev söndüren malzemeler kullanmaktır. Örneğin, bu amaçla taş kullanılır.
• Yapılması gereken dördüncü şey, yangının kontrol altına alınabilmesi ve çıkması durumunda hızlı bir şekilde söndürülebilmesi için yangın söndürücü ve sprinkler kullanılmasıdır.
Bu nedenle yangın tesisatı şartnamelerine göre montaj yapılmadan önce yangın tehlikesinin belirlenmesi ve risk analizi yapılması gerekmektedir.
Bu analize göre binadaki yanıcı malzemelerin özellikleri ve miktarları belirlenir ve bu bilgilere göre yangın yükü hesaplanır.
yangin-tesisati-cesitleri-bursa-07-_6836555.jpgBir sonraki aşamada yangında oluşabilecek duman miktarı hesaplanır ve jet fanlar yardımıyla tahliyesi planlanır.
Son olarak yangının yayılma hızı ve içerideki insan yükü hesaplanarak binanın kritik noktaları belirlenir ve buna göre yangın sistemi proje kurulumu yapılır. Yangın tesisatı bu dört husus dikkate alınarak yapılmalıdır. Aksi takdirde yangının yayılmasını ve büyük hasara yol açmasını engellemek mümkün olmayacaktır.
Burdur Yangın Tesisatı, Bucak Yangın Tesisatı, Ağlasun Yangın Tesisatı, Altınyayla Yangın Tesisatı, Çavdır Yangın Tesisatı, Çeltikçi Yangın Tesisatı, Gölhisar Yangın Tesisatı, Karamanlı Yangın Tesisatı, Kemer Yangın Tesisatı, Tefenni Yangın Tesisatı, Yeşilova Yangın Tesisatı